- Veslefrikkprisen ble en opplevelse for livet

Fredag 20. mars ble Veslefrikkprisen delt ut for første gang. Vinnerne var elever fra 3. og 4. trinn ved Montessoriskolen i Bergen. Etter å ha fremført sitt egenkomponerte musikkstykke sammen med Kringkastingsorkestret (KORK), uttalte både lærere og elever at Veslefrikkprisen hadde vært en opplevelse for livet.

Men eventyret startet egentlig en måned tidligere. I slutten av februar gikk nemlig fristen ut for innsending av bidrag til komposisjonskonkurransen i regi av Veslefrikk. Ved fristens utløp var 248 bidrag mottatt. Totalt 1761 elever hadde skapt 7 timer 40 minutter og 46 sekunder ny musikk. Med musikkstykket ”Just World and Space” sto elevene fra Montessoriskolen for nesten åtte av disse minuttene.

– En dag kom jeg på skolen med en melodi jeg hadde laget, sier David (9). – Jeg spilte den på piano for de andre, og etter hvert kom flere og flere med innspill som til slutt ble komposisjonen ”Just World and Space”. Ingen av elevene hadde ventet at akkurat deres verk skulle gå av med seieren. Så da meldingen ble mottatt, sto jubelen i taket og gleden var til å ta og føle på. – Tenk at vi er de første i hele verden til å motta Veslefrikkprisen, konstaterte flere av elevene da vi møtte dem på Oslo Lufthavn Gardermoen kvelden før prisutdelingen.

Ingen tvil om at konferansier Margrethe Røed er populær blant elevene

Eldar Skjørten med statssekretær Birgitte Jordahl

For med prisutdeling i Store Studio ble vinnerne fløyet inn fra Bergen. De bodde to netter på hotell og fikk en drømmedag i NRK sammen med KORK. Selve prisutdelingen var storslått med både videohilsen fra Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og overrekkelse av diplom og roser til alle. Men det sterkeste øyeblikket var nok da elevene dirigerte og fremførte vinnerverket sammen med de profesjonelle musikerne i Kringkastingsorkesteret. I åtte minutter og i full konsentrasjon ble musikken et samlingspunkt for både medvirkende og tilhørere. De tok oss med på en reise ut over oss selv – til et landskap av lyder og følelser. ”Just World and Space” skapte rom for ettertanke og et etterlengtet pusterom i hverdagen.

Bergen Montessoriskole i Store Studio med Kringkastingsorkestret

OM VESLEFRIKK

• nasjonal satsing på skapende musikkarbeid med barn  og unge.

• skal fremme forståelse for kreative arbeidsmetoder og skape engasjement rundt estetiske fag, blant elever, lærere, foreldre og i media.

Les mer om Veslefrikk og Veslefrikkprisen på www.musikkfaget.no

Så glad blir man av å vinne Veslefrikkprisen!

For vinnerne ble det også litt tid til sightseeing i Frognerparken før feiringen ble avsluttet med tacofest og isbomber med snop og overrekkelse av diplomer. Fulle av inntrykk kunne de sette seg på flybussen i retning Gardermoen og se tilbake på innholdsrike dager de sent kommer til å glemme. Som en av elevene sa da hun vinket oss farvel på flyplassen: - Dette har vært magisk!

Det var ingenting å si på stemningen under fredagens festmiddag til ære for vinnerne