Velkommen til Musikklærernes dag 2016

I år, for andre gang, arrangeres Musikklærernes dag i Norge! Velkommen til en inspirerende dag med faglig påfyll, workshops, musikalske opplevelser, erfaringsdeling og gode tilbud på bøker og instrumenter. 

For hvem:

Lærere og kulturskolelærere som underviser i musikk på 1.-10.-trinn og andre interesserte

 

Innhold:

 • Ole Hamre gir oss en vitamininnsprøytning for musikkfaget, og tar oss med inn i sin musikalske verden.

 • Fem praktiske verksteder to ganger i løpet av dagen hvor du kan velge mellom komponering, dans, sang, stomp og Sal& scene.

 • En herlig lunsbuffet

 • Presentasjon av Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen og deres ressursbase

 • Fire parallelle temasesjoner: Fargespill i klasserommet (inkludering), Rockbandet (bandmetodikk), Lyderia (online musikkspill) og Syngende skole.

 • Dagen avsluttes med en musikalsk overraskelse

 • Stor salgsutstilling fra musikkforlagene og instrumentforhandlere. Bøker og instrumenter knyttet til verksteder kan kjøpes på stedet hvis ønskelig.

Bjarne List Nissen

Når: 

Fredag 9.september 2016 kl. 9.30 -18.00

Registrering fra kl. 9. Det legges opp til middag og sosialt samvær på hotellet

i etterkant av konferansen.

Hvor: 

Voksenåsen kultur- og konferansehotell i Oslo. Klikk for kart

Earlybird - påmelding før 24.6.2016

Konferansepris kr. 950 / 750 (medlem/ikke medlem

Konferansepris inkl 3 retters middag kr 1355

Pris 25.6. - 26.8.2016

: kr. 950 / 750 (medlem/ikke medlem)

Førstemann til mølla - maks 140 deltagere!

Program

 • 09:00 - 09:30   Registrering

 • 09:30 - 11:00   Velkommen; åpning v/Bjarne List Nissen

 • 11:00 - 11:15   Pause

 • 11:15 - 12:30   Verksteder A/B/C/D/E

 • 12:30 - 13:30   Lunsj med utstillingsrom (materiell og instrumenter)

 • 13:30 - 14:30   Tema:
  Kompetansemål i musikkundervisningen. Innledning, erfaringsdeling og diskusjon.

 • 14:30 - 15:00   Pause

 • 15:00 - 16:15   Verksteder A/B/C/D/E

 • 16:15 - 16:30   Pause

 • 16:30 - 17:00   Musikalsk overraskelse

Etter avslutning kl. 17 blir det innsjekk på hotell eller en liten forfriskning på veien videre. 

 

Kl. 19 er det middag og sosialt samvær for dem som ønsker det 

 

Kursholdere: 

Bjarne List Nissen (Danmark), Vidar Sæther, Elisabeth Thormodsrud, Tone Ophus, og Terje Evensen

Du deltar på to verksteder, ett kl. 11:15-12:30 og ett kl. 15:00-16:15. Ved påmelding angir du ønsket verksted - disse leser du mer om lenger ned på siden. I tillegg velger du klassetrinn for temasesjonen kl. 13:30 (1.-4., 5.-7. eller 8.-10.-trinn) 

Åpningssesjon: Musikk gir skolen liv og læring!

Med utgangpunkt i sitt arbeid på Utterslev Skole forteller Bjarne om hvordan musikkfaget kan være med å berike skolen. Vi skal høre om morgensamlinger og prosjekter som styrker fagets status og som gir elevene musikalske opplevelser. Målet er å skape en undervisning som oppfyller målene for faget, og som både lærere, foreldre, ledelse og  elever liker. Opplegget kommer i høy grad til å være praktisk og vil inneholde mange eksempler på sang, kor, spill, rap og dans.

 

Kursholder: Bjarne List Nissen

Bjarne List Nissen har jobbet som musikklærer på Utterslev Skole (0.-9. klasse) i København i 14 år, og har holdt utallige workshops for elever og lærere i alt fra barnehagesang til hip hop. I 2012 mottok han hedersprisen Den Gyldne Pegepind fra Københavns Lærerforening for sin innsats i musikkfaget. Som komponist har han flere utgivelser bak seg hos Dansk Sang, blant annet Helt klart fra 2012, en grunnbok i hip hop for musikklærere med egne låter, oppgaver og verktøy til å lage egne låter med klassen. Han har også skrevet sanger til de landsdekkende Skolernes Sangdag i Danmark, og lager og arrangerer gratis konserter og sangevents for barn. Besøk hans blogg

 

Bjarne om seg selv:

"Jeg er komponist, pianist og musiklærer. Jeg er vild med at skrive musik til børn. Svedig Hiphop, Blød bossa, cool jazz og smukke julesange til englebørn. Jeg laver korstævner med op til 400 børn, kurser og workshops for både lærere og børn. Det er sjovt at være ude, at arbejde med børnene og få dem til at yde deres allerbedste akkompagneret af fede musikere."

Verksteder: (målgruppene er angitt i parentes, og er kun veiledende!)

A: Ukulele på 1-2-3 (1.-10. trinn).

Verdens kanskje morsomste instrument - som er lett å lære! Du vil lære en lettfattelig metodikk som gjør det morsomt og enkelt å ta ukulelen inn i klasserommet og selv undervise grupper av elever. Du vil lære å spille morsomme sanger, både enkle og litt mer avanserte låter, som fenger elever fra 3. til 10. klasse. Ukulele kan lånes på kurset, eller kjøpes på stedet. Passer alle uansett forkunnskaper. Alle låtene finnes i boka Gøy med ukulele i klasserommet.

 

Kursholder: Elisabeth Thormodsrud. Elisabeth er spesialpedagog, lærer i musikk og forfatter av bokserien Gøy med Ukulele. Hun har holdt kurs og foredrag for en rekke institusjoner og lærere. Sammen med den amerikanske musikeren Jeanie Cunningham, har hun utviklet verdens eneste akustiske ukulele med innebygget tuner, som er laget spesielt med henblikk på å gjøre det enkelt å lære å spille. Da hun introduserte ukulele i musikkundervisningen på egen skole i 2011 var medieinteressen stor både fra TV, aviser og fagmiljøer. 

B: Rytmikk og cajon (3. - 10. trinn).

Med en cajon har du et helt trommesett i en liten kasse! Alle groovene vi får ut av den kan også overføres på andre instrumenter - hovedsaken er at det svinger. Det vil bli gitt en metodisk innføring i undervisning av store grupper. Deltakerne vil få tips og råd om ulike måter man kan bruke cajon, selv om det ikke fins nok instrumenter til alle.

 

Kursholder: Terje Evensen. Terje er trommeslager, elektronisk musiker og produsent. Han har undervist i skoler, kulturskoler og korps, og gjort flere prosjekter med barn og unge, blant annet CajonBallong. Som musiker har han spesialisert seg på improvisert jazz. Les mer: http://terjeevensen.com/

C: Hip hop - lag deres egne låter! (7.-10. klasse)

En workshop som gir ideer til hvordan man kan bruke hiphop-musikken og ungdomskulturen til å motivere de større elevene i musikk. Metodiske verktøy til hvordan dere kan skrive egne tekster, komponere egne melodier, lage danseserier og opptredener. En undervisning som giver elevene mulighet til å skape og uttrykke seg selv med utgangspunkt i den musikken som de hører i fritiden.

 

Kursholder: Bjarne List Nissen. Se lenger opp

D: Sang, spill og sprell (1.-7. trinn).

Med utgangspunkt i vårt nærmeste instrument,  sangstemmen,  tar vi for oss en herlig og variert blanding av bevegelsessanger, koblet med rytmikk og spill på kroppens instrumenter så vel som på tradisjonelle instrumenter. Fra det helt enkle, men morsomme - til det mer avanserte for de som trenger en utfordring. Materialet er valgt ut med tanke på å styrke barnas musikalske utvikling på en gledesfylt måte, og finnes i de ferske utgivelsene Sang, spill og sprell 1 og Sang, spill og sprell 2.

 

Kursholder: Tone Ophus. Tone er førstelektor i musikk ved grunnskolelærerutdanningen på Høgskolen i Oslo og Akershus. Hun har holdt mange kurs innen rytmisk musikkpedagogikk for bl.a. Østlandske Lærerstevne, Rikskonsertene og Den Norske Opera og Balletts Barnekor. Hun er aktiv som dirigent, musiker, arrangør og komponist med flere bok- og noteutgivelser bak seg.

E: Band i klasserommet! (5.-10. trinn)

I denne sesjonen får du noen metodiske konkrete innfallsporter til å jobbe med band i klasserommet. Vi tar utgangspunkt i noen enkle låtmønstre, og ser hvordan vi raskt kan sette sammen et fungerende band. Du får lære noen trommemønstre, enkle bassfigurer og et utvalg akkorder og spillemåter/kompestiler på gitar og piano. Dette setter vi sammen til en eller flere låter, og jobber videre med form og musikalsk oppbygning. Kurset er praktisk vinklet, og vil gi deg helt konkrete metoder du kan ta i bruk med en gang. 

 

Kursholder: Vidar Sæther. Utdannet musikkpedagog fra Norges Musikkhøgskole. Erfaring som musikklærer på alle nivåer - i kulturskolen, grunnskolen, ungdomsskolen, videregående skole og på høgskoler. Vidar har turnert som musiker i innland og utland med forskjellige band, og gitt ut en rekke plater med blant annet bandene Funky Butt og Moments Notice. Vidar jobber nå fast som musikklærer i videregående skole, og driver to nettsteder med fokus på musikk og undervisning: www.musikkteori.net og www.improskolen.no

Tema:

Hvordan oppfylle kompetansemålene i musikkundervisningen? Innledning, erfaringsdeling og diskusjon.

Du velger hvilket trinn du vil delta på temasesjon for. 

·         1.-4. trinn

·         5.-7. trinn

·         8.-10. trinn

Elisabeth Thormodsrud

Terje Evensen

Bjarne List Nissen

Tone Ophus

Vidar Sæther