Chop Suey Club

 

Chop Suey er en rett som oppstod i USA av kinesiske immigranter i begynnelsen av det forrige århundre. Det var trange kår på denne tiden, og det sies at retten Chop Suey oppstod ved at man brukte det man hadde for hånden av råvarer slik at ingenting gikk til spille. På den måten representeret Chop Suey for meg et mangfold av smaker, teksturer, mathistorie, og ingredienser. Og dette er en matfilosofi jeg liker; det å lage enkel og velsmakende mat av det man har for hånden, uten bruk av hel- eller halvfabrikata. Min matfilosofi er enkelhet og kjærlighet til mat. 

Chop Suey kan lages med kylling, biff eller vegetarisk med tofu for den saks skyld. Alt i oppskriften får du kjøpt i vanlig dagligvarebutikk. Men vil du lage en oppgradert Rolls Royce- versjon, kan du stikke innom en asiatisk butikk og kjøpe risvin, pak choy, Five Spice og shiitake- sopp.

Oppskriften og bildene er hentet fra mitt lille matsted www.chopsueyclub.no

Ingredienser (til 2 personer):

 

  • 2 kyllingbryst uten skinn, eller ca 400 gram kjøtt i strimler, tofu eller liknende

  • 2 ss østerssaus 

  • 2 dl kyllingbuljong 

  • 1 ts mørk soyasaus 

  • 2 ss maisenna 

  • 1-2 ss lys soyasaus 

  • 1 ss vegetabilsk olje 

  • 2 fedd hvitløk, knust og hakket 

  • 1 ss skrelt og revet ingefær 

  • 2 ss tørr sherry (eller risvin)

  • ½ ts knust tørket rød Sichuan chili eller chiliflak           (Kjør på mer for mer krutt) 

  • 1 ts kinesisk Five Spice (fem-krydder) pulver (kan sløyfes)

  • 1 stor gulrot, skrelt og skåret i fyrstikktynne skiver

  • ½ squash- skåret i fyrstikktynne skiver

  • 2 små Pak choy, halvert og strimlet, eller ½ strimlet kinakål 

  • 5-6 shiitake eller champignon (shiitake vil gi en mye mer fyldig, nesten parfymert smak) 

  • 1 boks vannkastanjer i skiver 

  • 2 vårløk, finhakket

  • Salt og nykvernet hvit pepper 

  • Ris etter ønske. Jeg bruker jasminsris.

Fremgangsmåte:

 

Start med å koke risen etter anvisning på pakken. 

 

Bruker du tørket shiitake-sopp, må denne bløtlegges i varmt vann først i minst 20 minutter. Kutt alle grønnsakene som beskrevet over. Ønsker du mer grønnsaker som f.eks blomkål. paprika, minimais osv, er det ikke noe i veien for å bruke dette. Ha kjøttet i en bolle og ha på salt, pepper og østerssaus. Dryss over Maizenna og bland godt. 

 

Fres ingefær og hvitløk i litt olje. Pass på så det ikke brenner seg. Tilsett deretter kylling/kjøttblandingen (og evt. mer olje) og fres til kjøttet blir brunt. Deretter tilsetter du sherry, chiliflak og Five Spice (hvis du bruker) og rører. Tilsett grønnsakene og stek i 1 minutt. Så har du i buljongen og soyasaus og koker opp. La den småkoke et par minutter til sausen tykner. Smak til med salt og pepper. Anrett med hakket vårløk og evt. koriander, og server umiddelbart med ris.

 

Drikke:

Vil anbefale at man drikker vann, kinesisk te eller øl til. Gjerne en kinesisk Tsingtao- øl, men alle litt lyse pilsnertyper fungerer fint.   

Musikk:

Louis Armstrong er en gammel favoritt, og i 1926 skrev han «Cornet Chop Suey», som visstnok skal ha vært en hyllest til hans kinesiske matfavoritt. Det må ha vært noe spesielt med Chop Suey på den tiden, for bare tre år senere malte amerikanske Edvard Hopper det vakre bildet «Chop Suey».

Lars Hamli:

Jeg er en matglad ung mann som til daglig jobber som kommunikasjonsrådgiver på Dansens Hus I Oslo. Når jeg ikke driver med dans og kommunikasjon, liker jeg å reise eller invitere på middag. Jeg har mitt eget lille matsted som heter chopsueyclub, som egentlig bare er en nettside med noen av mine favorittoppskrifter. Min favorittmat er nok asiatisk, noe som kanskje er litt rart siden jeg aldri har vært i Asia før. Men smaker som søtt, surt og sterkt er noe jeg er veldig glad i. For noen år siden var jeg i Marrakech, og da oppdaget jeg dessuten persisk og nordafrikansk mat som jeg virkelig elsker og utforsker om dagen.

Flere oppskrifter og musikktips finner du her:

Musikk i Skolen er en del av: