Mor Christas eplekake

 

Nå er det høst og tid for å frotse i mengder av gode epledesserter. Kanskje du skal innlede helgen med å lage verdens beste eplekake? Den skal være passe klissete, gjerne litt syrlig og med en skorpe som smelter i munnen.

Mens du baker kan du for eksempel lytte til musikalen ”Kristina från Duvemåla” av Benny Anderson og Björn Ulvaeus. Her synger blant annet den fabelaktige svenske vokalartisten Helen Sjöholm. Eller kanskje har du lyst til å  høre hennes nostalgiske og vakre plate ”Visor”?

Flere oppskrifter og musikktips finner du i

Ingredienser

150 g margarin eller smør

3 dl hvetemel

2 dl sukker

2 egg

2,5 tsk bakepulver

0,5-0,75 kg epler, gjerne norske syrlige

1,5 dl sukker

Kanel

Eventuelt 1 dl rosiner

Rør margarin/smør og sukker godt, slik at det blir litt hvitt og porøst. Rør inn eggene, et av gangen. Bland mel og bakepulver godt. Rør inn melblandningen i smør/sukker/egg-røren. Tilsett rosiner dersom du ønsker det. Deigen skal være litt klissete og ikke for hard. Vask og del eplene i båter og mindre biter (men ikke for små biter). Du trenger ikke skrelle dem om du vasker dem godt.

 

Smør en ovnsform med smør. Legg eplebitene i formen, strø over litt sukker og dryss over godt med kanel. "Spre" deigen over eplene slik at alle epler blir dekket. Du kan også velge å legge litt deig i bunnen av formen, så eplene på og til slutt litt deig oppå.

 

Stek i midten av ovnen på ca 200 grader i ca 30-35 min, avhengig av ovn. Kaken skal være vakkert brun når den er ferdig.

 

Server med myk vaniljeis, krem eller herlig gul vaniljesaus mens kaken fortsatt er varm eller lunken.

 

Vel bekomme!