Mmm... Mat  og musikk!

Fredag 4. april 2014

Gosen skole har økologisk kantine og satser mye på å tilby elevene sunn og god mat

- gjerne med lokal vri. Vi prøver hele tiden å utvikle nye produkter og nå vil vi teste

ut fisk. Mange ungdommer har et negativt forhold til fisk, og vi vil vise dem at fisk kan

være knallgodt, samtidig som det er sundt og velsmakende.

Noen av lærerne tok turen til Finnøy, til Ryggjabø videregående skole. Der vet de det

meste om fisk, og har erfaring med å servere spennende fiskeprodukter til

ungdommer. Gode tips ble tatt med hjem og diskutert. Resultatet er en lakserett. Vi

valgte å satse på røkt laks. Laksen kombinerte vi med en annen kjent matsort - tortilla.

Utfordringen ble å kombinere disse to på en smakfull måte. Det ble en spennende

jobb for elevene som var med i produktutviklingen i Mat og helsefaget. Resultatet ble to produkter. Disse ble testet av

et testpanel av ca. 50 ungdommer på skolen i alderen 13 til 16 år. Hver enhet blir solgt i skolens kantine for fem kroner. Det tilsvarer prisen på ingrediensene. Skolens kantine driftes av personal og elever til selvkost.

Lakserullene nytes sammen med Manfred Mann's Plain Music: Salomon Fishing og kortreist økologisk eplemost.

Odd Tjelta, Marit Vormeland, Eli Knoph Ingebrigtsen, Jan Ole Eik og deres kolleger ved Gosen skole oppfordrer Kannik skole og rektor Stein Endresen til å dele sin beste oppskrift med oss neste uke.

Full rulle med fisk

Tortilla med røkt laks og pesto

1 stor tortillalefse

1ss grønn pesto

30 g røkt laks i tynne skiver.

Smør pestoen på tortillaen. Fordel laksen utover. Rull sammen tortillaen.

Del den i tre biter. Fest skjøten med en tannpirker

Tortilla med røkt laks og snøfrisk

1 stor tortillalefse

1 ss snøfrisk

2 ss finhakket, rødløk

30 g røkt laks i tynne skriver

Smør snøfrisk på tortillaen og fordel laksen og rødløken utover. Rull sammen tortillaen og del den i tre biter. Fest skjøten med en tannpirker og pynt med basilikum.

Flere oppskrifter og musikktips finner du i