Grillet kveite med mandelpotetpuré i ølsaus

For meg er det ofte fisk som står på menyen når jeg skal lage festmat. Og når det kommer til fisk, er kveite en av mine favoritter. Rik på smak, masse deilig fett og sammen med grillsmaken blir det en uslåelig kombinasjon! I matlaging forsøker jeg som oftest å finne en balanse mellom salt, søtt, og syre. For å balansere fettet fra fisken og mandelpotetpureen bruker jeg øl i sausen og sitronmarinade på bønnene. Det bidrar til å skjære gjennom fettet. Og sammen med sødmen fra sjalottløken tror jeg det blir en fin balanse.

 

Til retten vil jeg anbefale å servere et lydopptak fra låten ”Carolina on my mind” av James Taylor, som er en av mine favorittartister.  En nostalgisk reise tilbake i tid,  om det så måtte være Carolina eller Gjøvik.

 

 

Til denne retten passer både øl, rødvin og hvitvin - gjerne drikke med god syrestruktur som klarer å stå opp mot fettet i kveita. Styr unna tanninrike viner som kan kræsje med bønnene. Noen eksempler kan være: Chablis, Riesling (Moseldalen eller Alsace), eller en rød Burgunder (Pinot Noir). Jeg forsøkte meg på Girardin Bourgogne Terroir Noble Pinot Noir 2009, som jeg syntes passet veldig godt! Om du liker øl, kan jeg anbefale lyst hveteøl. Nøgne Ø er verdt å sjekke ut!

 

Med dette ønsker jeg deg en god høst og bon apétit, og sender stafettpinnen videre til bandkollega Sanjin Kazagic.

 

Beste hilsen fra

 

Tor Egil Vaule Andersen

Vokalist og gitarist i visepopbandet Løvlands allé

Ingredienser:  (4 personer)

 

4 kveitefileter

En pakke bobbybønner eller andre grønne bønner

Saft fra en halv sitron

Ca. 20 små mandelpoteter

En god skvett med matfløte

Ekte smør til potetpuréen

Usaltet smør til sausen

To stk sjalottløk

En halv pakke pancetta (eller bacon).

2 dl mørkt øl med god syre (her er det bare å teste seg frem).

En bunt fersk timian

Maldonsalt

Pepper

 

 

Kveitefileten:

Start med å plukke ut bein og skjær bort finner og annet overflødig på filetene. Legg kveitefiletene i en marinade bestående av olivenolje, sitron, finhakket timian, maldonsalt og pepper. Bruk en grillpanne og stek kveiten (sterk varme) på hver side i ca. 3-5 minutter avhengig av tykkelsen på fileten. Jeg foretrekker kveite på samme måte som med biff. God steikeskorpe, men saftig og god inni.  La fisken hvile litt før servering.

Tips: Forskjellen på restaurantmat og hjemmelaget mat er ofte saltmengde. Gni filetene inn i litt salt, så vil du få restaurantfølelsen rett hjem.

 

Sausen:

Start med å finhakke sjalottløken. Skjær opp pancetta (eller bacon) i små biter. Fres det i stekepanna på medium varme til løken får en fin glans og pancettaen blir gyllen. Tilsett øl, og la det småkoke slik at væsken reduseres (det skal ikke bli like tykt som en brun saus). Tilsett en kvist med fersk timian. Når væsken har blitt litt tykkere, rører du inn en god klatt med smør (tilsvarer ca. to-tre spiseskjeer). Da vil du se at sausen tykner, og at den får en glinsende farge.Smak til med salt og pepper. 

 

Mandelpotetpuré.

Skrell ca. 16 mandelpoteter. Legg dem i en bolle kaldt vann mens du venter på at vannet skal koke. Kutt potetene opp i terninger. Kok potetene på svak varme med lokk til de er møre. Mos potetene (ikke bruk stavmikser), og tilsett en stor klatt smør (tilsvarer ca. 1/3 av potetpuréen). Tilsett deretter matfløte og rør det inn til du får en luftig konsistens. Smak til slutt med maldonsalt og pepper. For mer smak kan du koke et hvitløksfedd sammen med potetene og mose det sammen etterpå. Du kan også røre inn litt racletteost eller ridderost før servering. Da blir det ekstra godt!

 

Ferske Bobbybønner:

Vask bønnene godt i kaldt vann. Kok opp vann før du tilsetter bønnene. Så har du bedre kontroll over hvor lenge de koker. Når vannet koker tilsetter du bønnene og lar de fosskoke i 2-3 minutter.  Ta dem ut og legg de i kaldt vann. På den måten beholder de fargen.  Klem saften ut av en halv sitron, og tilsett olivenolje, maldonsalt og pepper. Legg bønnene i marinaden frem til servering.

Flere oppskrifter og musikktips finner du i