Hakk fra Østerdalen

Mitt bidrag til matoppskrift er et eksempel på god gammel tradisjonsmat fra Østerdalen i Hedmark. Min favorittmat! Hakk var festmat, og ble gjerne brukt i store runde lag (bursdager), barnedåp og spesielt i bryllup.  Det finnes uttallige variasjoner på denne retten, der det også har blitt brukt flere grønnsaker, som for eksempel kålrot i tillegg til gulrot. I noen varianter har det også vært kun kjøttdeig av elg, løk, salt og pepper. 

Agnar Olsen
Norskopplæring for minoritetsspråklige, folkedanser og hekler. 

Musikkinnslaget er da naturlig nok en brurdans, en kombinasjon av mars og en bygdedans, her en springleik fra Alvdal. Dette var musikk som ble spilt i bryllup, både til seremonien i kirken, men også på festen etterpå. Det er gammel tradisjon i Østerdalen at en mars spilles først, og rett etterpå en bygdedans (bygdedansene varierte fra bygd til bygd). Dette brukes fortsatt i tradisjonelle bryllup i dag. 

Ingredienser (dette blir mat til 5-6 personer

 

  • ca 800g kjøttdeig (helst elg, men det fungerer også med storfe)

  • 6 mellomstore gulrøtter

  • 8-10 mellomstore poteter (helst mandel)

  • en stor gul løk

  • mellom 7 til 8 dl kaldt vann

  • 2 ts salt

  • 1 til 1 ½ ts malt pepper

Del opp løken i passe små biter og skrell og del gulrøttene og potetene opp i passe store biter. Ha kjøttdeigen i en stor kjele sammen med mesteparten av vannet (kaldt). Hakk kjøttet opp, slik at det blir en ”suppe”. Ha i grønnsakene, salt og pepper og kok opp. Ha i mer vann til det nesten dekker.  Kokes til grønnsakene er gjennomkokt, ca 15 til 20 min.

 

Hakk ble servert sammen med flatbrød, hjemmelaget øl (ale eller litt tyngre og smaksrik pilsner) og gjerne en dram - for eksempel akevitt. Kan også serveres med tyttebærsyltetøy. 

 

Vel bekomme!

Flere oppskrifter og musikktips finner du i