Dette skjer i Musikk i Skolen

28. april: Kunstfag i morgendagens skole

Med utgangspunkt i ekspertgruppens rapport var politikere og kunstfagorganisasjoner samlet på Litteraturhuset i Oslo for å diskutere kunstfaget i morgendagens skole. I panelet satt lederne for Ludvigsenutvalget og Ekspertgruppen for kunst og kultur i opplæringen, samt FKS, SEF og et utvalg politikere. Torunn holdt et flammende innlegg der hun oppfordret organisasjoner og politikere til å gripe denne sjansen til å løfte feltet i fellesskap.

24.-25. april: Kulturskolelederkonferansen og rapporten fra ekspertgruppen

I to samfulle dager sto kunst og kultur for og med barn og unge på dagsorden. Det hele startet med overrekkelsen av ekspertgruppens rapport, Det muliges kunst, til kunnskapsministeren og kulturministeren. Torunn og Ulrika deltok fra Musikk i Skolen.

23. april: Forfriskende styreseminar i Musikk i Skolen

Musikk i Skolens styre og de tre faglige ansatte reiste til SPA-hotellet i Son for å få frisk luft til å framtrylle friske tanker. Etter intensivt heldagsseminar gjorde det godt med et lite boblebad i vakre omgivelser og en god middag! Vi takker styret for fruktbare diskusjoner og topp arbeidsstemning, som ga oss spennende tanker til  vårt videre arbeid.

1. april: Innspillskonferanse AP

På Arbeiderpartiets innspillskonferanse holdt Torunn et innlegg med våre synspunkter på kulturpolitikken for barn og unge.

6. april: Eksplosivt Fargespill i Ås

Fargespill er et multietnisk barne- og ungdomsprosjekt som oppsto i Bergen i 2004. I Bergen har det vært produsert flere Fargespillforestillinger med barn og ungdom fra flere enn 25 nasjoner (se www.fargespill.no). De siste årene har det også blitt satt opp Fargespillforestillinger på andre steder i landet, blant annet i Trondheim, Larvik og Stavanger. Ås, ved Kulturskolen i Ås, hadde sin første Fargespillforestilling i 2012. Den andre forestillingen ble gjennomført i mars i år, til stor begeistring for publikum. Sanger fra nitten land ble fremført av mer enn 100 barn og unge, et orkester med både musikkstudenter og profesjonelle og flott scenografi og lys. Musikk i Skolen ved Ulrika var denne gangen innleid som ansvarlig part for både sanginnstudering, regi og prosjektkoordinering. Artikkel fra Østlandets blad

Foto:Christian Clausen

25. - 26. mars: Alle elever og lærere var med da Prøysen ble feiret av Abildsø skole

Hele skolen, nærmere 650 elever, sto i mars på scenen og fremførte et titall av Prøysens flotteste sanger i Bøler store kirke i Oslo. Prøveperioden var kort og intensiv, en knapp måned, og mange av elevene hadde verken stått på en scene eller sunget foran publikum før. Det var en intensiv prosess av læring for alle involverte. Gjennom hardt arbeid løftet fremføringene seg til flotte tolkninger av både ukjente og mer kjente Prøysen-perler, både fra et musikalsk og dramatisk perspektiv. Musikk i Skolen ved Kristin Fonnes og Ulrika Bergroth-Plur var innleid for å hjelpe til med innstudering av sangene til elevene, til å gi pedagogisk veiledning til lærerne samt til å gi tips for planlegging av forestillingshelheten.

14. mars: Kulturkonferanse SV

Torunn tok turen til SVs kulturkonferanse for å presentere våre innspill for en god kulturpolitikk for barn og unge.

11. mars: Seminar om digital didaktikk

SEF (Samarbeidsforum for estetiske fag) har startet opp et forprosjekt om digital didaktikk, og inviterte til seminaret DIDAKTIKK-TEKNOLOGI-KUNSTFAG - Om didaktisk bruk av teknologi i estetiske fag i grunnskolen. Ulrika deltok for å diskutere saken.

6. mars: Hvorfor kunstfag i skolen? - Paneldebatt på Litteraturhuset i Oslo

Ulrika satt i panelet under denne debatten, presentert som "Debatt om kunstfagenes verdi i norsk skole i Pisa-tider". Stort fokus ble lagt på legitimiteten til forskning på temaet, og mangel på forskning som kan dokumentere de gode effektene vi ser av kunstfag i skolen.

6. mars: Inspirasjonsseminar for Åndalsnes ungdomsskole

På sin studietur til Oslo fikk personalet ved Åndalsnes ungdomsskole et fem timers inspirasjonsseminar med STOMP, sang, bevegelse og metodiske tips til sin egen undervisning. Instruktører var Ulrika og Ante Skaug. En fin dag med fine folk!

28. februar: Kurs og lansering av Sang, spill og sprell 1

Med denne boka gikk startskuddet for vår nye serie Musikk i Skolen inspirerer. Samtidig startet kursrekka Sang, spill og sprell med Tone Ophus, med rundt 20 sprelske og svært fornøyde deltakere.

27. februar: Sal og scene 1 i Trondheim

Trondheim kommune og DKS bestilte Sal og scene-kurset til lærere i skole og kulturskole. Høyt engasjement resulterte i spennende ny-utgaver av kjent stoff fra Brødrene Løvehjerte, både dramatisk og musikalsk. Kristin holdt kurset.

14. februar: Møte med Svein Herberg (H), leder i Familie- og kulturkomiteen

Norsk musikkpedagogisk union (NMU) møtte Svein Harberg for å presentere seg og medelemsorganisasjonene. Torunn stilte fra Musikk i Skolen. Hensikten med møtet var å bli kjent og for å rådslå om måter vi kan samarbeide på, til beste for kultur og utdanning i framtiden.

13. februar: Grunnloven og Wergeland - kurs i Trondheim

Rundt 20 deltakere fra Trondheim var aktivt med denne kursdagen, på alle måter en musisk og humørfylt dag i følge kursholder Kristin. Kurset Grunnloven og Wergeland var bestilt av kommunen og DKS Trondheim.

11. februar: Møte i Musikklærerbasen

Musikklærerbasen fikk denne gangen besøk av Kaia Korsvold fra Aftenposten, som arbeidet på en reportasje om musikkfaget. En svært engasjert gjeng med fagpersoner fikk sine meninger på trykk i artikkelen Kritisk for estetiske fag i skolen (noe forkortet i forhold til papirutgaven).

7. februar: Møte med Birgitte Jordahl, statssekretær i Kunnskapsdepartementet

Norsk musikkpedagogisk union (NMU) møtte Birgitte Jordahl for å presentere seg og medelemsorganisasjonene. Torunn stilte fra Musikk i Skolen. Hensikten med møtet var å bli kjent og for å rådslå om måter vi kan samarbeide på, til beste for kultur og utdanning i framtiden.

4. februar: Besøk av ekspertgruppen

Ekspertgruppen for kunst og kultur i opplæringen var på besøk for å orientere seg om vårt arbeid og det landskapet vi opererer i. Våre synspunkter ble også overrakt i form av  dokumentet Innspill til ekspertgruppen.

30. - 31. januar: Stor interesse for ​MusTek 

Torsdag 30.01 og fredag 31.01. ble Norges første store konferanse om musikkteknologi og pedagogikk holdt på Mastemyr i utkanten av Oslo. 115 deltakere hadde funnet veien til MusTek, blant annet ansatte ved skoler, kulturskoler, høyskoler og universiteter, men også andre interesserte. Her lå alt til rette for stort læringsutbytte og muligheter for utveksling. Konferansen ble arrangert av musikkpedagogikk.no, Musikk i Skolen og SEFLes mer

23. januar: Grunnloven og Wergeland - kurs i Rindal

Rindal kommune hadde bestilt kurset Grunnloven og Wergeland til lærere i grunnskolen. En svært hyggelig kursettermiddag med engasjerte deltakere og en fornøyd kursholder Kristin!

16. januar: Inspirasjonsseminar på Ammerud skole

20 glade ansatte ved Ammerud skole sang, hoppet og spratt på inspirasjonsseminar med våre to instruktører, Ulrika og Kristin. Prøysen og Grunnloven snek seg også inn på programmet i dette 3 timers seminaret. Les mer om vårt inspirasjonsseminar.

9. januar: Møte med Geir Toskedal (KrF) i Stortinget

Norsk musikkpedagogisk union (NMU) møtte Geir Toskedal for å presentere seg og medelemsorganisasjonene. Torunn stilte fra Musikk i Skolen. Hensikten med møtet var å bli kjent og for å rådslå om måter vi kan samarbeide på, til beste for kultur og utdanning i framtiden.