Jazzmat! Fast Food!

 

Dette går fint å lage midt på natta etter en spillejobb, uten å vekke familien. Eller man kan lage det til en romantisk middag for to eller mange. Her er en variant jeg lagde til meg selv på 15 minutter en kveld jeg var alene:

 

Bruschetta med tomat

Bruschetta al pomodoro

 

 

Fyr opp grillplata/panna og stek en brødskive! Stryk med hvitløk! Legg på tomat-topping som har stått litt; tomat, hvitløk, olje og salt.

Mariner biff i malt grønn, rød, hvit og sort pepper, fersk chili, hele grønnpepperkorn og mye olivenolje.

 

 

Pepperbiff med grønnsaker

Filetto al capriccio de pepe, verdure e pesto

Stek grønnsaker!

Legg deretter på kjøttet med litt ekstra løk, hvitløk og chili.

Pesto

 

Pesto er en italiensk type paste som man kan ha på grønnsaker, kjøtt, salat, fisk, pizza, brød, rett og slett hva som helst. Det er lett å lage og tar bare fem minutter. Det finnes et utall måter å lage pesto på, minst en per menneske på jorden. Den mest vanlige i Italia er den som er basert kun på basilikum. Man kan også bruke spinat i tillegg til basilikum. Dessuten kan man bytte ut det grønne med tomat, og få rød pesto. Eventuelt kan man ta så mye basilikum man har og spe ut med tomat og/eller spinat.

 

  • pinjekjerner

  • hvitløk

  • olivenolje

  • basilikum (evt spinat/babyspinat/tomat)

  • parmesan

  • fingersalt 

 

Trinn 1

Ta to fedd hvitløk og skjær i litt store biter. Finhakk to spiseskjeer pinjekjerner. Putt alt oppi morteren og hell på olje så det nesten dekker innholdet. Stamp til du får en jevn masse. Men ikke overdriv, litt småbiter er bare deilig!

Vend alt, drypp litt olivenolje over og legg på noen paprikabiter og annet som gir god grønnsaksaft.

Denne ble stekt på uvettig sterk varme! Serveres med litt pesto. Klipp litt ekstra chili på toppen.

Trinn 2

Ta en stor eller to små basilikumplanter. Riv av alle bladene. Skyll lett i vann hvis du føler du må. Rist/skvisj dem tørre i hånden. Putt oppi morteren. Det bør være så mye at bladene fyller hele morteren. Det kan ikke bli for mye!

 

I Italia er en basilikumsplante kjempesvær; fra butikken her i Norge er den som en liten ugressplante....derfor er det mulig å rett og slett bruke litt babyspinat også, så man ikke må kjøpe basilikum for 75 kroner for å lage en pesto... (Bruker man tomat: kutt et hull i skinnet og skvisj den med hånden over vasken så "vannet" i tomaten spruter ut. Deretter finhakk den. Spinat bør også kuttes opp litt før du putter oppi.)

 

Mos deretter alt innholdet sammen, og spe på med litt olivenolje etter behov for å få en så jevn masse som mulig.

 

Trinn 3

Når du har fått en fin jevn masse, ta oppi ca. to spiseskjeer nyrevet parmesan og en halv teskje med fingersalt. (Salt kan justeres litt, men husk det er godt å kunne slenge på noen saltkorn også idet man spiser maten, uten å tippe over i salt-helvetet!) Mos litt mere, til du har en fin pesto!

Mine musikktips

 

Musikk under tilberedingen

Live At Yoshi’s er en av mine mange favorittplater, med to av mine favorittmusikere: Pat Martino og Joey DeFrancesco. Første gang jeg var hos Pat Martino var omtrent da denne CDen kom ut, da jeg spilte inn min første New York-plate i 2002.

 

Musikk under måltidet

Jeg finner frem samlingen 100 Best Tenor Arias. Jeg setter på CD nr. 3. Den inneholder arier fra Puccinis operaer med super-tenorer som Franco Corelli, Giuseppe Di Stefano, Roberto Alagna, Domingo etc. Jeg blir aldri lei av å høre på Puccini og aldri lei av italiensk tenor-repertoar! Perfekt til å innta et måltid med italienske over- og undertoner!

 

Nyt! God fornøyelse!

FRODE KJEKSTAD er kjent for sitt samarbeid med internasjonale jazzartister, og har spilt inn flere plater i New York, Oslo og Italia. Han har de siste årene spilt konserter i de vesteuropeiske hovedstedene og New York.

 

«Soundet» til Frode Kjekstad er bygd opp rundt kombinasjonen av gitar, hammond orgel og trommer, og Kjekstad har spilt med flere av verdens ledende jazzorganister, som legendariske Dr.Lonnie Smith på plata New York Time (2004) , Alberto Marsico på plata The Italian Job (2011) og Mike LeDonne på plata A Piece of the Apple (2014).

 

I Norge samarbeider Frode med de beste organistene i Skandinavia; som svenske Palle Wagnberg eller canadiske Roy Powell; begge kjent fra utallige prosjekter i inn- og utland.

Flere oppskrifter og musikktips finner du her: