Klippfisk som festmåltid

 

 

Klippfisk er en fantastisk norsk råvare som kan brukes til mye mer enn å lage Bacalao. Sommeren 2014 kjøpte jeg med noen flotte stykker fra Kristiansund som vi serverte på denne måten nyttårsaften. Vi har en tradisjon nyttårsaften med å invitere gode venner på en 7 retters meny, en av hovedrettene i år var denne:

 

 

 

Arild Jensen er utdannet komponist, arrangør og gitarist. I 2013 begynte han å studere filmusikk-komposisjon ved Høgskolen i Lillehammer. Tidligere i år vant han  2. pris i Vokal Nords komposisjonskonkurranse med verket “Landet ovenfor”.

Stekt klippfisk med glasserte grønnsaker, portvin- og hvitløksaus og blomkålpuré

400 gram klippfisk uten skinn og ben

1 ss smør

10 hvitløkfedd

1/2 dl portvin

2 dl kyllingkraft

100 gr kesam (ikke lett)

1 ts timian

1 rødløk

1 gulrot

1 grønt eple

1 nepe

1/2 ts fennikelfrø

saften av en halv sitron

1 blomkålhode

2 fedd hvitløk

2 dl fløte

Vann ut klippfisk over natten, om det er store stykker kan den trenge to netter.

 

Blomkålpurè: Kok blomkål i lettsaltet vann i 15-20 min, tilsett 2 hvitløkfedd siste 2 min. Mos til fin purè i kjøkkenmaskin, tilsett fløte. Smak til med salt og pepper.  

 

Portvinsaus: Varm smør i en stekepanne, brun hvitløk til den er mør. Ha i portvin og kyllingkraft og gi en raskt oppkok. Tilsett kesam og timian, mos hvitløken i sausen til en jevn masse. Hold varm til den tykner litt. Kan varmes opp igjen rett før servering.

 

Skjær rødløk, nepe, epler og gulrot i ½ cm små terninger. Varm smør i en panne, og varm lett. Tilsett sukker og litt sitronsaft så det blir blankt.

 

Stek fisken i brunet smør tilsatt litt rapsolje ca 4-5 minutter på hver side, til den så vidt begynner å skive seg. Drypp med sitronsaft. Klippfisk må være gjennomkokt, så la gjerne stå litt med lokk på svak varme.

 

Server gjerne med en god Barbera d’alba.

Når vi spiser liker jeg nok oftest ikke å ha musikk, for man vil jo gjerne prate. Men om jeg skulle velge en symfoni til retten ville jeg plukket ut Mendelssohn 4.symfoni «den Italienske». Den har både styrke, sødme og temperament som retten har. Men jeg ville ikke klare å følge noen samtale under den vakre 2. satsen:

Mens jeg jobber på kjøkkenet, og kjøkkenutstyr bråker og man trenger litt energi liker jeg å høre på spansk musikk, Tomatito, eller flamenco-pop-fusionbandet Ketama. Fint å ha en kald hvitvin i glasset også:

Flere oppskrifter og

musikktips finner du i