Her kommer en "gastromusikalsk" hilsen fra Åland – det lille finske, men svenskspråklige

øyriket mellom Finland og Sverige. Dette er en helt spesiell ålandsk dessert som jeg er sikker

på at kan bli en favoritt på mange norske middagsbord! Ålandsk pannekake er en klassisk,

typisk festdessert på Åland og antall oppskrifter og varianter er omtrent like mange som

landsbyer og småøyer. Her kommer min versjon. Den tar litt tid til å lage men er SÅ god!

 

Til dette kan man med forslagsvis nyte en søt dessertvin eller hvorfor ikke et glass god

presset eplejuice?

 

Som musikalsk hilsen har jeg valgt den glade og medrivende "Föglö schottis" med

FöglöSpelmanslag (Föglö er en av de små hovedøyene i Åland arkipelagen). Du finner musikken

blant annet på Spotify og Wimp. Ellers kan du jo danse til annen glad felemusikk som får foten til å bevege seg!

 

Fredagshilsen fra Therese Kronqvist. Hun er aktiv korsanger bosatt på Åland i Finland, og en pasjonert amatørkokk som liker å eksperimentere på kjøkkenet.

 

Neste ukes utfordring går til rektor Hilde Solberg og alle lærerne på Gosen skole i Stavanger.

 

Ålandspannekake med sviskekrem

 

1 l melk

1,5 dl semulegryn (eller 1 dl risengryn for grøt)

1 dl hvetemel

3-4 egg

ca 1 dl sukker

½ tsk salt

2-3 tsk malt kardemomme

50 g smør eller margarin

 

Slik går du frem

Melk og semulegryn (eller risengryn) kokes til en fast grøt. Avkjøl litt.

Visp eggene med sukker og rør ned i grøten.

Rør inn mel, salt og kardemomme. Dersom røren er for tykk, hell i litt mer melk.

Smør en ovnsform og hell i røren. Dytt over med litt smør i små klikker. Stek i 200° ca 40-60 minutter.

 

Server med sviskekrem og vispet kremfløte. Alternativt med jordbær/bringebærsyltetøy og kremfløte.

 

Sviskekrem

1 l vann (1 dl syrlig saft, kan sløyfes, men det blir bedre...)

20 svisker (fra pose)

1 dl sukker

1 bit kanelstang

3 spiseskjeer potetmel (rørt ut i litt vann)

 

Slik går du frem

Legg sviskene (dersom de er veldig harde) i noen desiliter vann en god stund (gjerne en time eller så). Kok dem i det vannet de har ligget i sammen med saft og kanelstang.

Rør i sukker. Rør ut potetmel i litt vann og rør kremen tjukk.

Gi kremen et hastig oppkok og la den kjøles av litt før den skal serveres. Serveres med vispet kremfløte.

 

Nam!!!

Gikk du glipp av en tidligere oppskrift? Ta en titt - vi samler alle her i en

Musikk i Skolen er en del av: