Misir Wot – en etiopisk saus med snert

 

Mitt navn er Hannah Wozene Kvam og jeg er artist, skribent og slam-poet. Jeg er ansatt i Kirkens Bymisjon og jobber som kultur- og nærmiljøleder på Ammerudhjemmet bo- og kultursenter. 

Jeg er veldig glad i mat. Og min favorittrett er Etiopias nasjonalrett injera med forskjellige sauser. Injeraen er en slags lefse som det ikke er så lett å lage her hjemme. Den inneholder den etiopiske kornsorten teff som kun gror i Etiopia. Injeraen er full av proteiner og inneholder ikke gluten. Derfor begynner dette melet å bli veldig populært også på våre breddegrader. Befinner du deg i Oslo, kan du ta en tur innom kjøttbutikken i underetasjen på Gunerius hvor du får kjøpt fersk og god ferdiglaget injera. Du kan spise sausene med annet brød også hvis du vil. Pita, nan etc...

 

Som du ser av bildet er det mange gode sauser på injeraen. Mesteparten er vegetarsauser lagd av linser som er skikkelig sunt og godt. Det du trenger til etiopisk matlaging er det røde krydderet berbere. Det får du kjøpt hos de etiopiske butikkene, som for eksempel i Ebells gate (fortsatt Oslo). Her i heimen brukes krydderet til alt annet også. Det er sterkt og salt og passer til det meste. Spesielt til pastasaus.

 

Oppskriften jeg gir deg er en av sausene kalt Misir Wot:

  • Røde linser 

  • Vann

  • En stor finhakket løk

  • Olivenolje (2 store spiseskjeer)

  • To fedd hvitløk (knust)

  • To spiseskjeer berbere krydder (fås kjøpt i de etiopiske butikkene i Ebbels gate, sidegate Storgata i Oslo)

Tilbehør

Til etiopisk mat anbefaler jeg en god og dyp rødvin. Her er det bare å velge selv, men jeg foretrekker en fransk rødvin ved navn Crozes-Hermitage, 2011. Den er litt dyr, men verdt hver krone.

 

Til dette herlige måltidet ville jeg satt på den siste plata til D'angelo "Black Messiah"

 

 

Flere oppskrifter og

musikktips finner du i

Fremgangsmåte

Kok linsene i vann til linsene blir til en tykk masse. Stek løk og hvitløk på svak varme til de blir nesten karamellisert.

Tilsett berbere krydderet og litt mer vann. La det koke inn til en paste. Tilsett linsene.