Mmm... Mat og musikk!

 

Fredag 2. mai 2014

 

For et par år siden stelte jeg og min kone i stand et lite nyttårsselskap hjemme hos hennes foreldre på Otterøya utenfor Namsos. Vi tok utgangspunkt i menyen fra "Grevinnen og hovmesteren" og den første retten der, mulligatawnysuppe, har etter denne kvelden blitt en gjenganger både til hverdag og fest. Det ble selvfølgelig servert tørr sherry til suppen, et meget godt valg som i dag brukes alt for skjelden. Jeg vil anbefale en fino eller en manzanilla.

 

Mulligatawny-suppe stammer fra kolonitidens India og er en smaksrik suppe full av gode kryddere. Og hva er mere naturlig, sidene vi nå har innslag fra India, England og Portugal, med et musikalsk følge der et norsk band spiller musikk inspirert av bulgarsk folkemusikk? Så til denne komplekse og intense smaksopplevelsen trengs intens og kompleks musikk fra noen av våre mest spennede musikere. Jeg vil anbefale noe av Farmers Market til denne retten, enten "Musikk fra Hybridene" eller "Slave to the Rhythm".

 

 

Med vennlig hilsen Hans Ole Rian, forbundsleder i MFO

 

 

Mulligatawnysuppe

(6 porsjoner)

2 ss smør eller olivenolje (jeg foretrekker olje)

2 selleristenger, i biter

1 skrellet gulrot, i biter

1 stor løk, hakket

1 l kyllingkraft

1 dl linser

2 ts curry paste

1/2 ts spisskummen

2 kanelstenger

1 ss fersk ingefær

1 ts korianderfrø

1 ts rød chili

125 ml kokosmelk eller fløte (kokosmelk er best)

1-2 kopper kokt ris, helst basmati

1 rå kylling

2 syrlige epler

1 dl hakket bladpersille

Salt og pepper

 

Slik gjør du:

Ha gulrøttene, stangsellerien og løken i en stor kjele (5 liter) med litt smør/olje og varm opp på lav varme til løken er lys gyllen. Ha i krydderne, rør om og fyll på med kyllingkraften. Legg kyllingen og linsene oppi. Kok opp og la det putre i 30 minutter. Smak til med salt og pepper.

 

Kok risen i en egen kjele.Ta ut kyllingen og kjøl den litt ned slik at du kan rive av kjøttet. Fjern kjernehusene fra eplene og kutt dem i terninger.Ta ut kanelstengene. Bruk en stavmikser og lag en pure av grønnsakene i suppa. Kok den opp igjen og tilsett kokosmelk eller fløte.

 

Legg en skje med ris, en med kylling og en med eple på suppetallerkene. Hell suppen forsiktig over, drypp litt fløte eller kokosmelk i midten og strø persillen over.

 

Bon appétit!

Gikk du glipp av en tidligere oppskrift? Ta en titt - vi samler alle her i 

Foto: asamaria.com