Musikklærernes dag 2017:

 

Trondheim 20. oktober 

 

Sett av dagen allerede nå! Mer informasjon kommer.

 

 

 

Se hvordan vi hadde det på Musikklærnes dag i 2016:

 

Overskriften henspiller ikke bare på at vi denne gang befant oss på Voksenåsen, nærmere bestemt toppen av Holmenkollen, men først og fremst på entusiasmen, kvaliteten på verksteder og foredrag, og gleden ved å få oppleve en slik dag sammen.

 

Musikklærernes dag til nye høyder!

Alle foto: Mats Brattlie / Kulturtanken

23.09.2016

Ole Hamre

9. september 2016 var over 100 deltakere for andre gang samlet til Musikklærernes dag. Med våre 60 år på baken ønsket vi i Musikk i Skolen å gjøre enda mer stas på musikk-pedagogene - derfor hadde vi lagt årets arrangement til fantastiske Voksenåsen kultur- og konferansehotell, og hyret inn kursholdere som vi håpet ville innfri forventningene og litt til.

 

Ole Hamre dro i gang det hele med en tankevekkende og inspirerende presentasjon av prosjektet Fargespill. Hva skjer når ulike mennesker ikke kan møtes gjennom språklig kommunikasjon - men oppdager at de kan møtes i musikken? Når en ellers taus irakisk gutt, plutselig kjenner seg igjen i den litt ugjengse tonaliteten i en norsk folketone, og begynner å synge sitt eget lands melodier? Som tilhørere ble vi sugd inn i tematikken, og mange gjorde seg nok tanker om hvordan denne metoden kan gi nye perspektiver på hvordan vi kan inkludere - og bli inkludert av! - mennesker fra andre kulturer.

Fem verksteder

Etter felles åpningsforedrag fordelte deltakerne seg på fem verksteder, hvor hver hadde meldt seg på to av dem; ett før og ett etter lunsj. Mer om de enkelt kurslederne kan du lese her.

 

Stomp

I Tage Erlanders sal var Ante Skaug i full gang med å få sine deltakere til å slå løs på oljefat, hjulkapsler (nøye utvalgt ut fra tonehøyde), tomme vannkanner, murerbøtter og andre brukbare instrumenter han til vanlig fyller hengeren sin med. På Stomp-verkstedet var det ingen plass for disiplinær slingerivalsen, noe som ga hørbare resultater og kursdeltakere som smilte fra øre til øre. Se video fra sesjonen, og mer om Antes firma Glow music.

Ante Skaug

Kreativ sang

På behørig avstand i Kungaterrassen ledet Silje Worquenesh Østby Kleiven sine deltakere i kreativ sang. Her fikk deltakerne både matnyttige metodiske tips, morsomme kortsanger, tips til konsentrasjonsleker samt rytmiske ostinati og «grooves» som kan kombineres med sanger. Innlevelsen var det ingenting å si på.

Silje Worquenesh Østby Kleiven

Veslefrikk/Komponering

Inne i Dag Hammarskjöld-salen tegnet og fortalte en engasjert Eldar Skjørten om Veslefrikk, en enkel metode for å komponere med barn i klasserommet. Mange ble forhåpentligvis motivert til å delta i Veslefrikkprisen med sine elever neste vår - en konkurranse der alle innsendte bidrag får en profesjonell vurdering, og vinneren av det hele får spilt sitt verk sammen med Kringkastingsorkesteret i Oslo. Se mer på Veslefrikks sider: musikkfaget.no.

Eldar Skjørten

Danseverksted

Annette Brandanger hadde tatt plass i Salongen, rommet med fantastisk utsikt over hele byen og fjorden - når ikke tåka ligger som bomull på terrassen utenfor, som denne dagen. Med enkle grep viste Annette hvordan barn og ungdom (og voksne!) kan bli kreative i sitt bevegelsesuttrykk innenfor en trygg ramme. Her fikk deltakerne både utføre kontaktøvelser, lage kroppsstatuer og prøve ut mange andre kreative danseøvelser og metodiske tips.

Annette Brandanger

Sal og scene

Et par etasjer ned, i Carl von Linnés rom, jobbet kursdeltakerne også med utforsking innenfor trygge rammer på verkstedet Sal og scene, ledet av Kristin Fonnes. Mens tåka veltet inn av den tiltrengte luftedøra, lot sindige lærere seg villig engasjere til å leke med underlige bevegelser, rytmer og musikk, alt innenfor en ramme av en produksjonsprosess for et musikkdrama. 

Kristin Fonnes

Nasjonalt senter for kunst og kultur i Opplæringen

Etter to gode økter med praktiske verksteder tok Arild Johnsen ordet og informerte om aktiviteten til Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen, og om ressursbanken de har liggende med opplegg til undervisningen. Se mer på deres nettsider.

Temasesjoner

Senere på dagen fikk deltakerne velge seg en temasesjon:

 

Lyderia. Et musikkspill - mer enn et spill med Kjetil Moen fra Kulturtanken

 

RockbandetEnkel, effektiv og morsom bandmetodikk med Pia Åhlund (se metodikkvideoer og bøker)

 

Fargespill i klasserommet med Ole Hamre

 

Syngende skole med Ulrika Bergroth-Plur og Silje Worquenesh Østby Kleiven

 

Arild Johnsen

Kjetil Moen

Pia Åhlund

Ole Hamre

Utstilling med gode tilbud

I pausene hadde deltakerne anledning til å kikke på utstillingen, der følgende aktører hadde mye å tilby: Norsk Noteservice, Musikkforlagene, Spill gitar med én finger, Rockbandet, Musikernes Fellesorganisasjon, Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen, Norsk Kulturskoleråd og Musikk i Skolen. Her ønsket nok både deltakere og utstillere seg enda mer tid, og vi oppfordrer alle som ikke fikk kikket nok på materiell til å besøke nettsidene til forlagene. Husk at medlemmer i Musikk i Skolen får 15% rabatt i notebutikken.no og musikkforlagene.no (se medlemsfordeler).

 

Musikalsk overraskelse

Helt på tampen av arrangementet var det duket for musikalsk overraskelse fra Kulturtanken: artisten Erlend Ropstad. For en deilig melankolsk-sprudlende avslutning på en deilig dag! Vi landet i de myke sofaene og lot oss more og underholde av det Ropstad kalte "å ta det hele ned" - som han mente var grunnen til at han var blitt spurt i utgangspunktet. Mye humring og gjenkjennelse var å spore blant publikum, som så ut til å være svært så fornøyde etter å ha blitt ønsket vel hjem av Torunn Øvrebø Brotnow i Musikk i Skolen.

Erlend Ropstad

For 30 av oss gikk kvelden over i en deilig treretters middag, med et par småhøytidelige taler og deretter spontane morsomme og stemningsskapende musikalske innslag fra gjestene. Tusen takk for at dere skapte en fantastisk kveld.

 

 

Og tusen takk til alle for at dere var med å skape en magisk Musikklærernes dag 2016!

 

 

Vi håper å se dere alle igjen til neste år! 

Musikklærernes dag 2016 ble gjennomført i samarbeid med Utdanningsforbundet, Nasjonalt senter for kunst og kultur i utdanningen, Kulturtanken og SEF.