Musikklærernes dag – endelig!

4. september møttes 100 musikklærere for aller første gang til Musikklærernes dag i Oslo. Arrangementet var fullbooket, og det krydde av entusiastiske musikklærere som var glade for å møte likesinnede, og få en hel dag for å få ny inspirasjon og praktiske opplegg til sin undervisning. Dagen ble arrangert av Musikk i Skolen i samarbeid med Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen.

Bjarne List-Nissen fra København startet dagen med åpningssesjonen Musikk gir skolen liv og læring. Her fikk vi en god blanding av refleksjoner, ideer og erfaringer fra dansk skole, men også egenmedvirkning i alt fra god natt-sanger for sjiraffer til hip hop-dans, med en danske som løp i skytteltrafikk mellom podiet og miksepulten. Og deltakerne var ikke vanskelige å få med ut på gulvet! Videre presenterte Rikskonsertene sin spennende nye storsatsing Lyderia, et nettspill for barn, unge og lekne voksne som vil lage, og lære om musikk. Dette er definitivt spennende nyheter for musikklærerne.

Bjarne List Nissens åpningssesjon

For mange var det viktigste på programmet de praktiske verkstedene, med konkrete metodiske opplegg og refleksjoner. Deltakerne kunne velge to praktiske verksteder hver, der sang og rytmikk, ukulele, band, cajon og hip-hop sto på menyen. Det ble også anledning til erfaringsutveksling rundt læreplanen i musikk, da kompetansemålene ble diskutert i grupper på de ulike trinnene. Engasjementet var stort, og tiden helt tydelig for knapp for flere av gruppene.

Verkstedet "Band i klasserommet"

Verkstedet "Sang, spill og sprell"

Rikskonsertene sto for den musikalske overraskelsen som avsluttet arrangementet. Flere hadde gjort seg sine tanker om hva som ville dukke opp, men de fleste ble nok overrasket over at rapperen Don Martin skulle få med seg hele salen på tur med isbilen på slutten av dagen! Til tross for ulik musikksmak virket det som om alle lot seg rive med av den karismatiske artisten som har gjort utallige skolekonserter, og som måtte stadfeste at «pratinga som funker med skoleelever» var like vellykket med lærere.

For en gjeng på rundt 20 stykker endte kvelden på Håndverkeren med god mat og god stemning. Stor enighet rundt bordet: Dette må gjentas neste år!

Ulrika Bergroth-Plur, daglig leder i Musikk i Skolen, er strålende fornøyd med arrangementet. – Dette ble så vidt vi kan bedømme en kjempesuksess, tilbakemeldingene har vært svært positive. Vi gleder oss til å arrangere dette til neste år, og ser allerede nå på hva vi kan gjøre enda bedre for at dette skal bli en dag alle musikklærere kan se fram til med store forventninger.

Vi takker for en fantastisk dag med fantastiske lærere!

Ulrika Bergroth-Plur. Foto: Lars Opstad

Musikklærernes dag 2015