Osso buco

- en oppskrift fra det sydende middelhavske kjøkken!

Ingredienser

Ca. 3 kg. kalveknoke

1 ts salt

6 ss hvetemel til å vende kjøttet i

6 ss olivenolje

4 ss smør

3 stk. løk

3 fedd hvitløk

2 1/2 dl. hvitvin eller eplejuice

2 1/2 dl. kjøttbuljong (utblandet)

2 boks hermetiske tomater

1 bunt persille

1/2 ts. tørket timian

1/2 ts. tørket oregano

2 stk. laurbærblad

Gremolata:

2 stk. sitron

2 bunt persille

5 fedd hvitløk

Slik gjør du:

Vend kjøttstykkene i en blanding av mel, salt og pepper og brun dem i oljen. Legg kjøttet til side og hell ut oljen. 


Skjær gulrøtter, selleri, løk og hvitløk i små terninger og fres grønnsakene i smør til de har fått litt farge. Ha grønnsakene over i en kjele og legg kjøttskivene over. 


Hell vin/eplejuice og buljong i stekepannen, ha i finhakket persille og krydder, og kok opp.


Hell sausen over i kjelen. Ha i hermetiske tomater til slutt. La retten godgjøre seg i 2-3 timer. Bare hvis du er tålmodig og lar kjøttet putre vel og lenge, får du det riktig saftige og møre kjøttet! 


Gremolata:
Sitronskallet rives fint og blandes sammen med finhakket persille og hvitløk. Legg kjøttet på serveringsfat, øs over grønnsakene og sausen og strø over krydderblanding til slutt.

 

Serveres med godt brød.

 

Psst! Selv om det i denne retten opprinnelig brukes kalvekjøtt kan man godt bruke bogskiver av okse, eventuelt høyrygg.

 

Vel bekomme!

Nå som det begynner å bli rufsete i været og snøen truer med å komme er det deilig med en rett som virkelig varmer! Jeg hører helst musikk mens jeg lager maten, og på denne årstiden passer det godt med litt orkestermusikk, synes jeg. En favoritt om dagen er Karl Jenkins' Palladio.

 

Når vi har satt oss til bords skrur jeg ned musikken, og da går praten i stedet. Til osso buco serverer jeg en god rødvin, for eksempel Fèlsina Berardenga Chianti Classico 2009.

 

Og med dette ønsker jeg deg en herlig høstkveld!

 

Hilsen fra Eldbjørg Aakre Svensson, regnskapsfører i Musikk i Skolen.

 

Matstafettpinnen sender jeg videre til daglig leder i Ung i kor, Lise Aasland Ursin.

Flere oppskrifter og musikktips finner du i

Musikk i Skolen er en del av: