Panegyrisk panna cotta - tjukkmjølk på italiensk

 

 

Som for lengst utflyttet, men evigvarende rørosing, er dette favorittdesserten min. En fullkommen symbiose mellom smak av hjemstedet mitt (nydelig og syrlig tjukkmjølk fra Rørosmeieriet) og den store verden (tradisjonell italiensk panna cotta). Kjøkkensjef Magnus Häggblom skapte denne fabelaktige varianten en gang på tidlig 2000-tall, og oppskriften vil kunne gjøre opptil 8 personer tindrende lykkelige på tampen av et godt taffel.

 

Panna cotta på tjukkmjølk fra Røros
2,5 dl økologisk tjukkmjølk fra Røros
2,5 dl fløte
80 gram sukker (mengden kan reduseres noe – smak blandingen til)
½ vaniljestang
3 gelatinplater

Kok opp fløten, sukkeret og vaniljestanga. Unngå å røre i kjelen, da kan væsken brenne seg. Sett kjelen til side etter oppkok og avkjøl. Smelt de på forhånd oppbløtte gelatinplatene i blandinga, og tilsett deretter tjukkmjølka. Sil blandinga, hell den i porsjonsformer eller glass og avkjøl.
 

Server panna cottaen med friske bær (gjerne multer!) eller skogsbærsaus. Søtbrødkrutonger er også nydelig til – de skaper er sprøtt ‘kontrapunkt’... En frisk og god dessertvin som ikke er for søt bør nytes til – en Sauternes av nobel årgang er et ideelt valg! Desserten bør akkompagneres musikalsk av et utvalg Strauss-valser:

Flere oppskrifter og

musikktips finner du i

Tor Espen Aspaas er pianist, musikkformidler og professor ved Norges musikkhøgskole. Født og oppvokst på Røros hvor han i 1999 startet kammermusikkfestivalen «Vinterfestspill i Bergstaden» og var kunstnerisk leder for denne frem til 2008. Svak for lokale retter og matvarer fra hjemstedet. Les mer om Tor Espen kan leses på www.pianisten.no