Pizza Quattro Stagioni

Dette er en klassiker innen pizza-sjangeren. Jeg liker pizza i alle varianter, men er spesielt glad i Quattro stagioni. Quattro stagioni betyr fire årstider.  Dette passer perfekt, hvis du er i tvil om hva du skal ha på pizzaen. For når du bestiller en Quattro stagioni, får du nemlig en pizza med fire forskjellige smaker.

 

Etter at du har fordelt pizzasausen over deigen, skal hver sin fjerdedel av pizzaen toppes med ingredienser som gjenspeiler de fire årstidene: Artisjokker (vår), oliven (sommer), sjampinjonger (høst) og kokt skinke (vinter). Du kan gjerne erstatte sjampinjonger og artisjokker med andre grønnsaker. Eller med reker og laks hvis du ønsker en variant med sjømat.

Du finner flere oppskrifter på min matblogg: http://italienskmatopplevelse.blogspot.no/

Ingredienser til 4 pizzaer:

 

Pizzabunn

1 kg mel, type "00"

Halv pakke fersk gjær eller tørr gjær (25 g)

1 ss sukker

6 ss olivenolje

20 g salt 

6 dl vann 

 

 

Pizzatopping

Tomatsaus, olivenolje, oregano.

Kokt skinke i strimler

Sjampinjong

Sorte oliven

Artisjokker i olje

Fersk mozzarella

Fremgangsmåte:

Å lage pizzadeig er utrolig enkelt, men det er viktig å ha de riktige ingrediensene og den riktige mengden. Ønsker du å lage italiensk pizzabunn, bør du kjøpe pizzamel type "00". Melet er ekstra finmalt, nærmest som pudder og gir en elastisk deig som hever godt. Jo finere melet er malt, desto lettere hever det. Men hvorfor trenger vi sukker, kan mange spørre seg. Jo, sukker sørger for at pizzadeigen hever raskere. Den gir også en finere farge.

 

Ha mel og sukker i en tykk keramikkskål. Lag et hull i midten av melet. I tillegg smuldrer du den ferske gjæren i lunket vann i et glass. Bland salt, lunket vann og olje i et annet glass. Tilsett alt i melet. Ser det ut som en vulkan? Da er du på riktig vei! Kna deigen til den er fin og elastisk (tilsett resten av vann og mel). Ikke bruk kjevle men hender og legg pizzabunnen på langpanna. Legg på ønsket fyll. Og mozzarella? Skal den være fersk? Ja, det er et must! Legg fersk mozzarella på pizza når den er nesten ferdig stekt. 

 

Stek pizzaen på maks temperatur. (Steketid kan variere noe og det avhenger av hvor tykk bunnen er.)

 

Forslag til drikke: En nydelig allsidig rød vin, Primitivo Doppio Passo.

Valerio D`Epifanio

Jeg er en matentusiast som til daglig jobber som musikklærer på Bekkelaget skole i Oslo. Jeg har vokst opp i Italia hvor pizza og pasta er sentrale matretter i det italienske kjøkkenet. Pizzaen kan lages i mange forskjellige varianter og det er bare fantasien som setter grenser. Har du for eksempel lyst på en søt variant av pizza, kan du fylle bunnen med sjokoladepålegg. Ja, du leste riktig, pizza med sjokolade! Det smaker faktisk kjempegodt! Jeg liker å eksperimentere med mat og prøve forskjellige matretter fra ulike matkulturer. Men, for ikke å glemme den italienske mat-tradisjonen, har jeg startet en liten matblogg, hvor jeg samler alle oppskrifter som jeg lærte i Italia. Har du lyst til å lære litt italiensk, å pugge noen italiensk grammatikk og gloser mens du venter på at pizzaen er ferdig, finner du også en liten grunnleggende innføring i italiensk språk i bloggen min.

Musikalsk tilbehør

Pizza Quattro stagioni kan nytes med "de fire årstidene" av Antonio Vivaldi. Rekk opp hånda de som ikke har hørt om "den røde prest". Antonio Vivaldi, også kalt den røde prest på grunn av presteyrket og et karakteristisk rødt hår, er en av de viktigste komponistene fra barokktiden.

 

De fire årstidene er en samling av fire fiolinkonserter. Lekende, glade, av og til melankolske og triste melodier (spesielt når du lytter til vinteren) vil akkompagnere din "matreise".  En reise gjennom fire spennende deler av året, som fargelegger våre liv.

Flere oppskrifter og musikktips finner du her: