Vinteres festmat: ribbe med stemningsfult tilbehør fra Bugge Wesseltoft

Når jeg skal kose meg ekstraordinært mye, lager jeg helt ordinær festmat. Siden vi er inne i den kalde tida av året lager jeg i dag helt vanlig ribbe. Måltidet bør nytes sammen med Snowing on my piano av Bugge Wesseltoft.

 

Vel bekomme!

Hilsen Ole Martin Thorset

Frilance trommeslager

Ingredienser:

- Ei høvelig stor ribbe. Regn minimum 400 g pr persjon. Alle skal bli skikkelig mette.

- 2-3 poteter til hver

- Surkål og rødkål. Her kan du godt kjøpe ferdig laget,  forskjellen er ikke enorm. 

- Litt smør og mel til jevning av sausen.

Ribba:

Sørg for at ribba er godt smurt inn med salt og pepper, det er topp om den får ligge i kjøleskapet og trekke til seg over natta. Legg ribba med svorsiden ned i en langpanne, sammen med litt vann, noen båter hvitløk og gjerne en dæsj hvitvin.

 

Forvarm ovnen til ca 150 grader, skru ned til 75 grader når du setter inn ribba, og la den stå i ca 2 timer. 

 

Ta ut ribba og snu den med svorsiden opp. Om ribba ikke var ferdig rutet er dette et godt tidspunkt for å gjøre det fordi svoren nå har blitt litt bløt. La ovnen stå på 75 grader og stek så lenge du har tid til. Jo lenger steketid jo saftigere ribbe. Min rekord er 36 timer, men 4-5 holder i massevis. Den siste timen skrur du opp ovnen til 250 grader, slik at svoren blir sprø. For å være sikker på at dette skjer er det fint og legge en klump med folie under ribba, slik at overflødig fett renner ned på siden. 

 

Obs! Det er viktig at det ligger væske i pannen under hele steketiden, både for at ribba ikke skal tørke ut, og fordi vi trenger det til sausen.

 

Samtidig som du setter opp varmen på ribba kan du sette i gang potetkjelen, disse koker du på vanlig måte. Deretter slenger du oppi kålen etter anvisning på pakka.  

 

Saus:

Smelt sammen smør og mel i en kjele, rør til du har en seig og god jevning. Når du tar ut ribba fra ovnen heller du over alt som ligger igjen i panna, og rør til du har en fin saus. Tilsett vann og mel etter eget ønske om konsistens. Smak til med salt og pepper. 

 

La ribba hvile i minst 15 min før du skjærer i den. Server det hele med et eller annet mørkt øl. Årets foreløpig favoritt hva gjelder juleøl, er Hansa sitt julebrygg. 

Den desidert viktigste ingrediensen er gode venner. Pass på at du liker menneskene du spiser sammen med, om dette ikke er tilfelle, er antakeligvis hele måltidet en fiasko.

Ønsker du å bidra til å gjøre nettsiden vår mer smakfull? Send en e-post til kristin.fonnes(a)musikk.no! 

Flere oppskrifter og musikktips finner du i