Ørret med mandelpanering og appelsinsaus

Her kommer en av mine favorittoppskrifter til fisk: Dette er en kjempegod rett som gir den tradisjonelle ørreten et friskt løft! 

 

Den kan serveres både i en travel hverdag eller hvis du har gjester på besøk. Retten kan forenkles og improviseres med. Man kan tilpasse etter hvor mye tid man har, og hva man liker best å ha i sausen. Musikkforslaget mitt, ”Songbird” av Eva Cassidy, passer utmerket å ha i bakgrunnen når man serverer denne retten. Plata er sofistikert nok for en middag med levende lys, og full av varme til en kald høstkveld

 

Hilsen Lise Aasland Ursin
-Daglig leder for Ung i Kor Oslo, utdannet klassisk sanger, musikkpedagog og dirigent fra Norges Musikkhøgskole

Ingredienser til

4 personer:

800 g ørretfilet

2 dl mandler

1,5 dl hvetemel

1 egg

Salt

Pepper

Smør til steking

Appelsinsaus:

2 dl appelsinsaft fra ca 2 appelsiner

0,5 stk sitron

2 stk sjalottløk

1 ss hakket ingefær

2 ss hvitvinseddik

1 dl fløte

100 g smør

Tilbehør:

3 stk gulrøtter, strimlet

2 stk hjertesalat

Slik gjør du det: 

Finhakk sjalottløk og ingefær til sausen. Ha dette i en kjele, sammen med ferskpresset appelsinsaft, hvitvinseddik og sitronsaft. Kok opp, la det koke i 10-15 min, før løk og ingefær siles bort. Tilsett fløte og kok til sausen tykner. Dra kjelen bort fra platen og rør inn kaldt smør. Smak til med salt, eventuelt litt sukker, hvis sausen blir for syrlig.

 

Hakk mandlene med skall i food processor, bland mandelmassen med mel, salt og pepper. Visp sammen egget, dypp toppsiden av fileten, først i egg, så i mandel- og melblandingen. Stek ørretfiletene i smør på middels varme til paneringen har fått en gylden farge. Snu filetene og stek til de er så vidt gjennomstekte. 

 

Skjær tynne skiver av gulrøttene med for eksempel en ostehøvel. Del skivene i tynne strimler og stek dem raskt i pannen. Tilsett finsnittet hjertesalat og vend rundt i pannen, ferdig på få sekunder. 

 

Server ørretfiletene på en seng av strimlede gulrøtter og hjertesalat. Moste poteter eller kokt ris passer til denne retten.

 

Bon appétit!

Flere oppskrifter og musikktips finner du i