Tekst: Aslaug Låstad Lygre

Melodi: Geirr Tveitt

En herlig sang som skaper en helt spesiell stemning - deilig melankolsk og samtidig en sang til å bli skikkelig glad av!

Teksten fra denne visa er Aslaug L. Lygres best kjente dikt, og ble første gang utgitt i diktsamlingen "Eld av steinar" i 1948. Geirr Tveitt var en av Norges mest markante og velutdannede komponister på 1900-tallet. Det verket som har nådd videst ut og fremføres oftest er "Hundrad folketonar frå Hardanger".

Se forslag til aktivitet i norsktimen lenger ned på siden.

Vi skal ikkje sova bort sumarnatta

finner du på s. 80 i Sang i Norge.

Singback

Lytt til ulike versjoner:

Oslo kammerkor:

Se video om hvordan du kan leke med flerstemthet og lage egne enkle arrangementer sammen med elevene her på Syngende skoles nettsider.

Herborg Kråkevik:

1. Vi skal ikkje sova bort sumarnatta,

ho er for ljos til det.

Då skal vi vandra isaman ute,

|: under dei lauvtunge tre. :|

2. Då skal vi vandra isaman ute,

der blomar igraset står.

Vi skal ikkje sova bort sumarnatta,

|: som kruser med dogg vårt hår. :|

3. Vi skal ikkje sova frå høysåteangen

og grashoppespelet i eng,

men vandra i lag underbleikblå himlen

|: til fuglane lyfter veng. :|

4. Og kjenna at vi er i slekt med jorda,

med vinden og kvite sky,

og vita at vi skal vera isaman

|: like til morgongry. :|

Copyright © Warner/Chappell Music Norway.  Publisert med tillatelse av Norsk Noteservice as, Oslo

Tips til aktivitet i norsktimen:

Lag tre kolonnner på et ark. Ta fram første vers av "Vi skal ikkje sova bort sumarnatta" og fordel ordene i kolonnene på arket: I den første kolonnen setter du ordene som er like på nynorsk og bokmål, i den andre de som er litt forskjellige, og i den tredje ord som er veldig ulike. Er alle i klassen enige?

Lag nå et haiku-dikt med ordene på arket - det skal være med ord fra alle tre kolonnene. Hvor poetisk blir det? Skriv så det samme diktet på bokmål. Hva liker du best?

- Vil dere synge flere nynorske sanger? På tunkatten.no finner du en flott songbok med innspillinger.