Tekst: Aslaug Låstad Lygre

Melodi: Geirr Tveitt

En herlig sang som skaper en helt spesiell stemning - deilig melankolsk og samtidig en sang til å bli skikkelig glad av!

Teksten fra denne visa er Aslaug L. Lygres best kjente dikt, og ble første gang utgitt i diktsamlingen "Eld av steinar" i 1948. Geirr Tveitt var en av Norges mest markante og velutdannede komponister på 1900-tallet. Det verket som har nådd videst ut og fremføres oftest er "Hundrad folketonar frå Hardanger".

Se forslag til aktivitet i norsktimen lenger ned på siden.

Singback

Lytt til ulike versjoner:

Oslo kammerkor:

Herborg Kråkevik:

Vi skal ikkje sova bort sumarnatta

finner du på s. 80 i Sang i Norge.

Se video om hvordan du kan leke med flerstemthet og lage egne enkle arrangementer sammen med elevene her på Syngende skoles nettsider.

Tips til aktivitet i norsktimen:

Lag tre kolonnner på et ark. Ta fram første vers av "Vi skal ikkje sova bort sumarnatta" og fordel ordene i kolonnene på arket: I den første kolonnen setter du ordene som er like på nynorsk og bokmål, i den andre de som er litt forskjellige, og i den tredje ord som er veldig ulike. Er alle i klassen enige?

Lag nå et haiku-dikt med ordene på arket - det skal være med ord fra alle tre kolonnene. Hvor poetisk blir det? Skriv så det samme diktet på bokmål. Hva liker du best?

- Vil dere synge flere nynorske sanger? På tunkatten.no finner du en flott songbok med innspillinger.

1. Vi skal ikkje sova bort sumarnatta,

ho er for ljos til det.

Då skal vi vandra isaman ute,

|: under dei lauvtunge tre. :|