Viltkaker med pepperrotsaus og proletarmos

Serveres med en god rødvin og levende lys.

 

Proletarmos er noe som ble funnet opp akkurat i dag, for å finne det perfekte tilbehør til viltkakene. Søtpoteter er så godt, og sammen med rødbeter fikk det den fine røde fargen og den runde, søte smaken som passer så godt til vilt.

 

I dag ble viltkakene hjortekaker, siden det var hjortekjøttdeig jeg hadde i fryseren - man kan nok bruke alle slags typer kjøtt, men da blir det jo litt annen smak.

 

Tone Bianca Sparre Dahl

Tone Bianca er ansatt som førsteamanuensis i dirigering og fast dirigent for kammerkoret Schola Cantorum. Fram til 2024 mottar hun statens 10-årige arbeidsstipend for etablerte kunstnere.

Viltkaker

700 gram kvernet viltkjøtt

2 ts salt

Nykvernet pepper

2 knuste einebær

1,5 ss potetmel

1 egg

2 dl melk

1 ts timian

Pepperrotsaus

4 dl kraft

2 ss hvetemel

2 dl fløte

salt og pepper

1 laurbærblad

Revet pepperrot

Proletarmos

1 rødbeter

2 søtpoteter

2 gulrøtter

4 poteter

Fløte

Salt og pepper

Rør kvernet kjøtt med salt og pepper. Bland inn krydder, potetmel og egg og spe med melk eller fløte. Form til kaker og stek i smør i panne 4-5 min på hver side. 

Brun melet i tørr kasserolle på sterk varme. Rør hele tiden slik at det ikke blir brent. Tilsett kraften og la sausen koke minst 10 minutter. Ha i laurbærblad og fløte. Sil sausen og smak til med salt og pepper. Tilsett eventuelt litt sukkerkulør og litt mer av kraften dersom sausen er for tykk.

Skrell og del grønnsakene i terninger og kok dem i litt vann, mos dem med blender og litt fløte og salt og pepper når de er myke nok.

Demp lyset, sett på Rachmaninovs Vesper (gjerne med Sveriges Radios Kammarkör og Tonu Kaljuste) og ha en strålende kveld!

Flere oppskrifter og musikktips finner du i

Albumet finner du på spotify her