Nasi goreng

Wolfgang Plagge

Komponist, pianist og musikkprofessor.

I familien vår elsker vi å lage både norsk og eksotisk mat – selv toåringen vår digger sushi… Jeg liker å lage den indonesiske risretten nasi goreng. I Nederland, der mine foreldre kom fra, er indonesisk mat nesten som nasjonalmat å regne. Selv etter at Indonesia omsider fikk sin rettmessige selvstendighet fra nettopp Nederland i 1949, har det indonesiske kjøkken fortsatt å sette tydelige spor hos nederlenderne. 

 

 

 

 

 

Nasi goreng betyr direkte oversatt «ris stekt» og er en stekt risrett med et vell av kombinasjonsmuligheter.

I bunnen har man kokt ris som man steker i olje eller margarin og smakssetter med en søt soyasaus (Ketjap manis). Har man igjen kokt ris fra en tidligere middag er det bare å slenge den oppi. Videre ingredienser som jeg liker å ha med, er hvitløk, sjalottløk, agurk og tamarind. Er man glad i sterkt krydder, er den indonesiske varianten av chili, Sambal oelek, god å ha med. Som videre viktige ingredienser må vi ha med egg, kyllingkjøtt i strimler eller biter, og eventuelt reker. Det er også mulig å ha med saltet tørrfisk (Ikan asin). Videre er det godt med store blader av hodekål og en egen deilig indonesisk peanøttsaus kalt Gado-gado.


Som tillegg er det godt med den indonesiske varianten av rekechips, Kroepoek. Det som er så fint med retten er at den gir enormt spillerom for fantasien og det som til enhver tid måtte befinne seg i kjøleskap og matskap. Det er ikke en gang nødvendig med eksakte oppskriftshenvisninger om ingrediensmengde – en gyllen tommelfingerregel er at to liter ferdig rett bør inneholde minst tre kyllingbryst og tre egg. Alt annet er opptil en selv. Men husk den søte soyasausen – den er nøkkelen til den spesielle indonesiske smaken!

 

Her i huset liker vi å drikke grønn te eller jasminte til.

Etter det store vulkanutbruddet på øya Krakatau i Indonesia i 1883 kom øyriket på alles lepper. Indonesia og indonesisk kultur kom på moten i Vesten, og under verdensutstillingen i Paris i 1889 var indonesisk folkemusikk en av de store attraksjonene. Her kom komponisten Claude Debussy i kontakt med den indonesiske folkemusikkformen Gamelan.

 

Jeg vil derfor anbefale nettopp Gamelan-musikk og klaverstykket L’Isle Joyeuse av Claude Debussy som perfekt tonefølge til et måltid Nasi goreng.

 

Vel bekomme!

Flere oppskrifter og musikktips finner du i